Pizza

Kerstavond 2015

Inspiratie uit de VS

Deeg maken

Basisrecept Jamie Oliver:

  • 500 gram tarwe bloem
  • 500 gram Semolina
  • 6,25 l lauw water
  • 3 zakjes gist @ 7 gram
  • 30 gram suiker / honing
  • 30 gram zout

Dan:

  • ingrediënten oplossen: alles op grote hoop, kuiltje maken + vullen / vocht verspreiden werk vanuit midden.
  • vijf minuten kneden
  • rijzen, in volume laten verdubbelen 60 +/- 15 min, op laten warme plek, uit de tocht;
  • kneden + lucht uit deeg slaan (1 minuutje).

Dit is genoeg voor 12 pizza’s, lekker dun, niet super groot – ok wel. Verdelen in drieën. Een portie in de vriezer. Een deel voor direct gebruik, laatste deel voor over paar dagen. Rijst nog wel wat na, oppassen dat ’t boeltje niet “ontploft” in de koelkast.

Ei setup

Moet echt heet worden, 350+ graden, niet te  veel kolen voor goede air flow, grote stukken gebruiken. Quick start met schoorsteen / starter. Top open, idem schuif ad onderkant. Halverwege platsetter plaatsen met voetjes omlaag + piza stone dr op; langzaam mee laten verwarmen om risico op knappen te voorkomen.

Pizza maken

Verdeel “direct gebruik derde deeg-deel” in vieren. Bestuif werkblad met semolina (of bloem) en rol uit, lekker dun, je moet dr bijna doorheen kunnen kijken. Op pizza-schep schuiven en beleggen cq topping opbrengen. Beetje semola op de stone en pizza dr op. Tsjek de bodem na vier minuten, meestal is eindtijd van 6 a 8 minuten ok. Resultaat: dun, krokant en delcicaat <> mondvol deeg ;-)

Topping

  • tomatensous , ook Jamie-like, meestal hebben we wel een bakje in de vriezer staan..
  • Mozaralla
  • Gorgonzola
  • Ananas
  • Salami
  • Blaadjes verse basilicum
  • Paprika

Volgende keer beetje experimenteren mer wat anders:

  • Gehakt
  • Vis
  • Peperoni’s
  • Kruiderij

 

Ko, Emilie, Gijs, Daan en Emma