Picanha

Medio februari 2015

Wederom van Beef & Steak. Piacanha van 900 gram. We zijn met 8 eters, waaronder 5 volwassenen. Zal het genoeg zijn? Van te voren maar flink borrelen met lekkers ;-)

  •  zelfde manier als eerste keer
  • vetkap onevenwichtig, erg dik op dikke deel Picanha, bijna niet ad andere  kant. Volgende keer op letten. Vetlaag is best lastig snijden, beetje trimmen volgende keer.
  • 130 graden op ei-thermometer
  • na 45 minuten 52 graden, 10 minuten na laten garen tot 54 graden
  • toch nog steeds erg rose, nog langer?
  • other chimi churri, lekkerder dan vorige keer.
  • aardappels uit de oven, spercibonen, appelmoes
  • goed glas rode wijn.

Nieuwjaarsdag 2015

Wij gingen het nieuwe jaar in met een Picanha (Beef & Steak, Botswana rund). De Picanha is een vrij onbekend juweeltje. Het is in Zuid-Amerika het meest bekende en meest gegeten stuk vlees. Het is het staartstuk van de os. Het vetrandje zorgt voor een subtiele, maar vooral malse smaak. De Picanha wordt vaak geserveerd aan een spies en bereid op een authentieke houtskool barbecue met smeulende kolen.

Inspiratie:

Wij gingen voor het recept / bereidingswijze van Fire food, Picanha met Chimichurri ….

Ingrediënten (voor 8 pers)

Picanha

  • Picanha
  • peper & zout

Chimichurri

  • 2 teentjes knoflook
  • ½  bosje peterselie
  • ½ grote ui
  • 1 pepertje
  • 2 eetlepels oregano (gedroogd)
  • zout & peper
  • 10 eetlepels kokend water
  • 75 ml witte wijnazijn
  • 200 ml neutrale olie

Bereidingswijze:

  • Snijd de vetlaag van de Picanha kruislings. Zorg er voor dat je niet in het vlees snijd. Bestrooi met zout.
  • Leg de Picanha op de grill en grill hem eerst op de directe methode totdat je een mooie grillstreep hebt.
  • Laat de Picanha daarna indirect doorgaren tot een kerntemperatuur van ca. 50 graden.
  • Haal hem van de barbecue en wikkel hem in aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.
  • Voor de Chimichurri: hak de knoflook, peterselie en ui fijn. Meng ze met het fijngesneden pepertje, de oregano en het  zout goed door elkaar.
  • Schenk het kokende water over en voeg de azijn en olie toe.
  • Roer goed door en laat minstens een nacht in een glazen potje afgedekt staan.
  • In de koelkast kan een Chimichurri ca. 2 weken bewaard worden. Roer de Chimichurri voor gebruik goed door

Resultaat en voor de volgende keer:

  • Het ging sneller dan gedacht, met 25 minuten zaten we op de 50 graden, ei-temp was 150 graden op de ei-thermometer. We vonden m heerlijk, misschien net iets te rose, volgende keer naar de 52 of zo laten gaan. Vetrandje was ook wel flink werken, vetzijde mag denk ik wel iets langer op de bbq, laat m flink op kleur komen voor de “indirecte slag andersom”. Later op het internet veel Chimichurrie recepten gevonden, volgende keer hier wat kritischer op zijn, iets minder olie …

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ko, Emilie, Gijs, Daan en Emma