Spare ribs

Inspiratie en productinformatie

Bron: Beef&Steak. Spareribs zijn nooit zomaar spareribs maar je hebt diverse soorten. De bekende spareribs worden door de Amerikanen ‘Baby Back ribs‘ genoemd. Baby backs betekent dat ze gesneden worden daar waar de lende zit, tegen de ruggegraat. Je hebt ook veel bredere spareribs genaamd St. Louis Style Ribs, in het Nederlands heten ze buikspareribs. Die zijn iets grover maar zeer smaakvol.

Je hebt ook nog de keuze uit spareribs afkomstig van verschillende varkensrassen. We hebben spareribs van het ‘gewone’ Hollandse varken, maar ook van het Ibericovarken. Het vlees van de Iberico is iets vetter maar veel smaakvoller. Als je spareribs neemt van het Ibericovarken zul je ervaren hoeveel smaak varkensvlees van zichzelf kan hebben => rijk aroma en een nootachtige smaak waardoor er minder gemarineerd hoeft te worden.

10 november 2014

Ribs afspoelen en droogdeppen

Insmeren met mosterd + rub dr op

  • 1 el paprikapoeder
  • 5 el komijnzaad
  • 1 el uipoeder
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 el oregano
  • 1 el grof zeezout
  • 1 el bruine suiker

Niet gemarineerd (recepten suggereren > 3 uur) , maar direct op de bbq

Indirecte opstelling + houtsnippers (half whisky, half appel) + lekbak met water

Vrack met ribs, niet doormidden snijden, dan zakken ze dr doorheen ;-)

120 graden Celcius op ei-thermometer

Om de 45 minuten sprayen met appelsientje.

2:15 uur ingezeten.

Daarna ingesmeerd met bbq saus

En nog even op de gril (platsesetter verwijders + meer air flow)

Geserveerd met warm stokbrood en aardappelsalade.

Voor de volgende keer:

  • er zijn verschillende soorten ribs, bewust kiezen;
  • ze waren gaar, maar vielen niet van het bot, volgende keer wat langer;
  • ze waren ad scherpe kant, volgende keer minder chilipoeder.

28 december 2014

Hoofdrecept: St Louis Barbecue Spare Ribs by the BBQ Pit Boys

  • https://www.youtube.com/watch?v=ETXRScuvjSQ
  • indirecte setup
  • lekbak: bbq-sauce, apple vinegar, water
  • temperature: 110 -135 °C
  • paar Hicory chuncks
  • vier uur laten gaan, onderweg 4 keer gemopt/gedipt.
  • mopping / dipping is waarschijnlijk lastig als de ribs in het V-rack liggen. Had dit keer 3 racks, dan ligt rooster vol. Als V-rack dan plantenspuit gebruiken => dunne liquid nodig

Barbecue sauce recipe for dippin’ and mopping .

 Classic BBQ Dry Rub recipe for Barbecue Ribs

Volgende keer:

  • vlees: babyrack ribs, volgende keer buikspareribs gebruiken
  • mop/dip-sauce was wat aan de dikke kant, op filmpje is het dunner, soepachtig. Door dikkere saus wordt “korst laagje” opgebouwd, misschien net beetje te veel.
  • misschien eerst uurje voorkoken om ze nog gaarder te krijgen, al was dat best ok dit keer.
  • baby back ribs van B&S @vriezer. Deze zijn extra bevleest, met “ketting”, op instructie gesneden. Meer vlees dan buik ribs (die zijn wel breder)!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ko, Emilie, Gijs, Daan en Emma